29 Март 2024петък08:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Памет

Датата

/ брой: 151

автор:Дума

visibility 44


1790 - РАЖДА СЕ ДЖОРДЖ ЕВЕРЕСТ, АНГЛИЙСКИ ГЕОДЕЗИСТ (УМИРА 1866 Г.). В негова чест е наречен най-високият връх на планетата. Полковник Еверест бил директор на Индийската топографска служба в периода 1830-1843 г. Той е създал първата триангулачна мрежа в Британска Индия, с чиято помощ била измерена и височината на връх Еверест в Хималаите - 8848,8 м.

1916 - УЧРЕДЕН Е НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ В СОФИЯ. С указ на цар Фердинанд I от 1 август 1914 г. при Щаба на армията се създава Военноисторическа комисия. Малко по-късно е уточнен и съставът й - музей, архив и библиотека. Със заповед от 4 юли 1916 г. на Главнокомандващия Действащата армия, "... за да се съхранят за вечни времена всички предмети, свързани със събитията, които бележат най-важните страници на нашата военна история...", започва действителното комплектуване на колекциите на музея. Първата експозиция е открита на 12 май 1937 г.

1934 - УМИРА МАРИЯ КЮРИ, ФРЕНСКИ ФИЗИК И ХИМИК ОТ ПОЛСКИ ПРОИЗХОД (Р. 1867 Г.). Пионер в областта на радиологията. Първият носител на две Нобелови награди, както и единствената жена носител на Нобелова награда в две различни области - физика и химия. Първата жена преподавател в Сорбоната. Основава институти "Кюри" в Париж и Варшава. Нейният съпруг Пиер Кюри, дъщеря й Ирен Жолио-Кюри и зет й Фредерик Жолио-Кюри са също носители на Нобелова награда.

1971 - ЛОВЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ МАКСИМ Е ИНТРОНИЗИРАН ЗА БЪЛГАРСКИ ПАТРИАРХ. Максим е монашеското име на Марин Найденов Минков (роден на 29 октомври 1914 г. в с. Орешак, умира на 6 ноември 2012 г.). Завършил Софийската духовна семинария и Богословския факултет на СУ. През 1960 г. е избран за Ловчански митрополит. След смъртта на патриарх Кирил през март 1971 г. става наместник-председател на Светия синод. Според устава на БПЦ патриархът е едновременно и Софийски митрополит.

1989 - УМИРА ЛЕДА ТАСЕВА, АКТРИСА (Р. 1926 Г.). Рожденото й име е Виолета Цветкова Тасева. Една от основоположничките на новото българско кино. Известна със своята елегантна и изтънчена ексцентричност. Завършила е актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1956 г. в класа на Стефан Сърчаджиев. Участвала е в много постановки на телевизионния театър. В богатата й филмография са "Да обичаш на инат", "Бъди щастлива, Ани", "Сиромашко лято", "Мигове в кибритена кутийка" и др.

2004 - УМИРА ГЕОРГИ ДЖУБРИЛОВ, АКТЬОР (Р. 1938 Г.). Едни от значимите му роли са в сериала "На всеки километър" - капитан Дойчев, и във филма "Борис I - последният езичник". Участва в пиеси в театър "Сълза и смях". Посмъртно е удостоен със званието Почетен гражданин на община Несебър. (На снимката е със съпругата си - актрисата Надя Топалова.)

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ