29 Март 2024петък16:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Борисов предизборно задържа цените на тока

Решението дойде, след като от Патриотичния фронт заявиха, че запазват подкрепата си за правителството, само ако няма поскъпване

/ брой: 151

автор:Дума

visibility 1442

Управляващите, работодателските организации и синдикатите се обединиха около решение за запазване на цените на тока и за бита, и за бизнеса на сегашните нива до заработването на борса за продажба на ток и пълното освобождаване на енергийния пазар от началото на следващата година. Това ще стане със създаването на нов фонд "Сигурност за енергийната система", който ще се пълни с нов данък от 5 на сто върху приходите от продадената енергия от всеки производител и с постъпленията от продажбата на спестените парникови емисии от държавата. Това стана ясно след края на заседание на току-що създадения Съвет по енергийна сигурност към МС. То се проведе вчера, след като от Патриотичния фронт заявиха, че запазват подкрепата си за правителството на Бойко Борисов, но при условие, че цената на тока не се промени от август. В него обаче не участваха представители на електроцентралите, които пряко ще са засегнати от новите мерки за финансиране на дефицита в обществения доставчик на ток НЕК.
Същевременно по-рано вчера председателят на КЕВР Иван Иванов заяви: Ако ни се представят параметри, които ни позволяват да намалим цената на тока, ще я намалим. Припомняме, че в началото на седмицата КЕВР вече отложи с месец решението си за поскъпване на тока, което засяга най-вече индустриалните предприятия, които реагираха остро на готвеното поскъпване, достигащо до 20 на сто.
По първоначални анализи тарифният дефицит ще се свие с около 400 млн. лв. в резултат на мерките, които предвиждаме, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова след заседанието на енергийния съвет. По думите й всички набелязани мерки трябва да станат факт до 24 юли. Това обаче минава през поправки в Закона за енергетиката и председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев от ГЕРБ се ангажира всички корекции да минават в съкратено време за обсъждане, за да може на тяхна база КЕВР да преразгледа сегашното си намерение да вдигне цената на тока с 2 на сто за бита и между 13 и 20 на сто за бизнеса.
Половината от парите, на които се разчита да свият до голяма степен дефицита в НЕК, без да се налага вдигане на цената на тока, ще бъдат осигурени именно от данъка върху приходите на електроцентралите, стана ясно от думите на Петкова. Тя обясни, че постъпленията от новия налог ще са около 200 млн. лв.
Договорено е още до края на годината административните разходи в БЕХ да бъдат съкратени с 10%, а това от своя страна да доведе до икономии от 20 млн. лв.


Излишъкът от енергията, произведена от ВЕИ, ще се изкупува по-евтино

Ще има промяна при изкупуването на енергията от ВЕИ, заяви Петкова. Излишъкът от енергията, произведена от ВЕИ-тата, ще се изкупува от обществения доставчик по цена за излишък, която на пазара е около 4-6 лв. за мегават часа. Излишъкът е произведената енергия над заявените количества. Министърът на енергетиката припомни, че досега цялата енергия от ВЕИ е изкупувана за 125 лв. мегават часа. Промените предвиждат и общественият доставчик да купува по-малък обем часове енергия, което ще се постигне чрез приспадане. Положителният ефект за обществения доставчик от тази мярка по предварителни данни ще е около 50 млн. лв.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ