25 Април 2024четвъртък07:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

САС: КТБ е в несъстоятелност още от 20 юни 2014 г.

/ брой: 151

автор:Дума

visibility 15

С решение на тричленен състав на Софийския апелативен съд (САС) от вчера за начална дата на неплатежоспособност на КТБ се определя 20 юни 2014 г., съобщиха от съда. Вчера САС е отменил решението на СГС, когато за начална дата на неплатежоспособността на КТБ бе определена датата 6 ноември 2014 г. Това означава, че всички цесии и прихващания ще бъдат по-лесно атакувани и развалени по съдебен ред. В периода между затварянето на банката и отнемането на лиценза бяха сключени цесии и прихващания за над 800 млн. лв. По този начин много от компаниите и хората с депозити над гарантирания минимум се опитаха да спасят частично парите си. Решението на апелативния съд подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.
Същевременно вчера министърът на икономиката Божидар Лукарски съобщи, че над 18,3 млн. лева имат в КТБ държавните дружества под шапката на Министерството на икономиката (МИ) към 30 юни 2014 година. Нетната експозиция на държавните дружества в банката е била 16,49%. Парите на държавните дружества се държат в общо 23 банки.
Най-много средства в КТБ е имало "Кинтекс" - общо 6,5 млн. лева, разпределени в две депозитни сметки с лихви от съответно преференциалните 5,5% и 3,2%, а третата сметка е разплащателна с лихва от 0,1 на сто. Нетната експозиция на оръжейното дружество в КТБ е 13,6%.
Значителни средства в КТБ е имала и Българската агенция за експортно застраховане - 3,4 млн. лева при 6% лихва. Експозицията на компанията е 12,3% от всички средства.
"Плод и зеленчук" Габрово е имало към 30 юни 2014 година 2,26 млн. лева при лихва от 3,5%. Дружеството не попада в изискванията на постановлението на Министерския съвет, защото общите му парични средства не надхвърлят 3 млн. лева.
От думите на Божидар Лукарски стана ясно, че единствено "Индустриална зона - Варна" не изпълнява изискването за нетна експозиция под 25% в една банка. В разплащателна сметка в КТБ дружеството е имало 2,92 млн. лева с лихва от 0,5 на сто. Средствата на дружеството в банката са 26,9% от всички негови средства.
"Национална компания индустриални зони" е имала в КТБ 2,26 млн. лева в два разплащателни влога с лихви от 0,1% и 0,5%. Нетната експозиция е малко под определената в наредбата на МС - 24,2%. "ЕлБи" пък е държала 1,42 млн. лева на разплащателна сметка в КТБ. Лихвата е в размер на 0,6%, а нетната експозиция на дружеството в банката е 21,7%. 
Вчера стана известно и че синдиците на КТБ ще се възползват от предвидения в закона по-дълъг период за обработка и произнасяне по предявените вземания към банката.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ