18 Април 2024четвъртък08:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Край "Чернобил" още тлее огън

Пожарът няма да има негативно влияние върху радиационната обстановка, категорични са специалисти

/ брой: 151

автор:Дума

visibility 915

Пожарът в 30-километровата "мъртва зона" около АЕЦ "Чернобил" все още не е потушен напълно. На четири места тлеят торфища, съобщи пресцентърът на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна, цитиран от ТАСС. По данни на огнеборците, ликвидирани са три огнища на горящ торф, но на други четири места горенето продължава.
Пожарът пламна на 29 юни в горското стопанство на Чернобилската гора, като се запалиха горска трева и папури. Огънят обхвана територия от близо 1300 дка.
В потушаването на пожара участват над 150 пожарникари и 24 единици техника. Ситуацията е под контрол, твърдят украинските власти.
Над Смоленска област е засилен мониторингът на атмосферния въздух със стационарни датчици на автоматизирана система за контрол на радиационната обстановка, както и с мобилни постове за контрол, съобщава Министерството на извънредните ситуации на Русия. Данните от мониторинга се обновяват на всеки 15 минути. Засега нивото на пределно допустима концентрация на допустими вещества не надвишава нормите. В съобщението се подчертава, че районните сили на Министерството на извънредните ситуация на Русия са готови да действат. Русия е предложила помощ на Украйна, в това число и с авиация.
Беларус също съобщава, че няма промяна в мощностите на гама излъчванията. Димът от украинска територия не отива в посока на Беларус.
В четвъртък Държавната инспекция за ядрено реагиране на Украйна заяви, че съдържанието на радиоактивния изотоп цезий-137 на един от участъците в района на пожара "малко е надвишило контролното ниво, установено от санитарните нормативи".
Специалистите отбелязват, че мощността на горските пожари е такава, че продуктите на горенето не се вдигат нависоко и не се разнасят на големи разстояния. Съдържанието в атмосферата на радионуклиди се увеличава само локално - в района на пожара. По думите им замърсените вещества "лежат на земята и са се закрепили там". Всички специалисти са категорични, че пожарът няма окаже негативно влияние върху радиационната обстановка.
В същото време силен пожар избухна в атомната централа "Палюел" в Северна Франция, близо до град Диеп, съобщиха френски медии, като се позоваха на съобщение от ръководството на централата.
Огънят е тръгнал от машинен цех, който е бил в ремонт и машините не са били в работен режим. Седемдесет пожарникари, оборудвани със специални машини, са гасили пожара цели 6 часа, преди да успеят да потушат пламъците. Няма пострадали хора, всички служители са били изведени, преди да стане опасно.
Температурата в горящия цех е била толкова висока, че част от металните части на машините са се разтопили. От ръководството на АЕЦ-а обявиха, че няма регистрирано изтичане на радиация, тъй като пламналото помещение е извън основната част на централата.
АЕЦ "Палюел" има четири енергоблока, снабдени с реактори тип Р4 с мощност 1382 Мвт, като в момента на пожара три са били в работен режим.

България трябва да се откаже от плоския данък

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 73

Правителството взе 200 млн. лв. вътрешен заем

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 73

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

БАКБ купува Токуда банк

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 73

Киев провокира риск от ядрена катастрофа

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 73

Израел търси умен отговор срещу Иран

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 73

Китайската икономика надмина очакванията

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 73

Започна наказателно дело срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

Мътилката

автор:Александър Симов

visibility 290

/ брой: 73

За гарантиран достъп до услуги и дом за всеки

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 73

Правим голямо ляво патриотично обединение

visibility 317

/ брой: 73

Обида за дипломацията

visibility 256

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ