25 Април 2024четвъртък08:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Гърция се стяга за референдума

Лагерите "да" и "не" са с почти изравнени позиции

/ брой: 151

автор:Дума

visibility 874

Повечето гърци подкрепят предложенията на кредиторите в замяна на нова спасителна програма, но разликата с тези, които ще гласуват с "не" на вота в неделя, остава много малка. Данните са от социологическо проучване на агенция ALCO. Според него хората, които са за реформите, са 44,8% срещу 43,4% за тези, които са против. От всички допитани 11,8% все още не са решили как ще гласуват. В същото време категоричното мнозинство от 74% биха искали да запазят еврото, докато 15% искат "национална валута".
Гръцките избиратели ще получат по две бюлетини. В първата ще бъде записан въпросът на референдума, който гласи: "Трябва ли да бъде прието проектоспоразумението, представено от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд на Еврогрупата на 25 юни 2015 г., което се състои от две части, съставляващи едно единно тяхно предложение. Първият документ е озаглавен "Реформи за финализиране на текущата програма и след нея", а вторият документ е озаглавен: "Предварителен анализ за жизнеспособността на дълга". Гласоподавателите ще избират един от отговорите: Не се одобрява/Не и Одобрява се/Да. Втората бюлетина е празна, а за такава ще се смята и първата, ако на нея няма кръстче.
За да бъде законен референдумът, пред изборните урни трябва да се явят най-малко 40 на сто от избирателите, т.е. 4 млн. души.
Гръцкият премиер Алексис Ципрас увери сънародниците си, че очаква сделка с международните кредитори до 48 часа след референдума в неделя.
Международният валутен фонд признава, че 30% от гръцкия дълг трябва да бъде отписан. Това съобщи вчера в телевизионно обръщение към народа гръцкият премиер. Той се позова на доклада за жизнеспособността на гръцкия дълг на МВФ, казвайки, че документът оправдава позицията на Атина. "Това мнение МВФ никога не е представял на кредиторите на гръцкото правителство", каза Ципрас. "Това оправдава позицията на правителството, тъй като потвърждава, че дългът не е жизнеспособен и има само един начин да се направи устойчив – "подстригване" в размер на 30% и 20 години гратисен период, освободен от плащане.
Вчера МВФ публикува свой доклад с анализ на финансовите задължения на Гърция. В него се стига до заключението, че дори при структурни реформи, Гърция няма да може да обслужва дълга си, ако не бъде отписана част от него. МВФ обяви, че Атина се нуждае от 52 млрд. нов заем в следващите три години.
Гласуване с "не" на предстоящия референдум в Гърция няма да подобри позициите на страната в преговорите й с международните кредитори, както твърди гръцкото правителство. Това заяви заместник-председателят на Еврокомисията и еврокомисар за въпросите на еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис пред германското издание "Ди Велт". Според комисаря въпросът на референдума е "нито фактически, нито правно правилен". "Независимо от това гърците ще изпратят сигнал до останалата част на Европа", добави той.
Гръцката драма няма да приключи с неделния референдум, пише в същото време "Блумбърг". Дори ако гърците гласуват за новата програма за строги икономии, предстоят нови вътрешни политически трусове с последващи мъчителни преговори с кредиторите.
Бившият министър на финансите на Русия Алексей Кудрин пък смята, че точката на разумния размер финансова помощ за Гърция вече е премината, а оказваната на страната помощ е "безпрецедентна".
Междувременно Гърция официално е във фалит, но обявяването няма да има незабавни последствия. Това съобщиха от Европейския фонд за финансова стабилност в изявление. Фондът обяви "случай на фалит в Гърция", но допълни, че е решил "да не иска незабавно погасяване на кредити, нито да се откаже от правото си на действие".


Хиляди поддръжници на Гръцката комунистическа партия, 6000 по данни на полицията, демонстрираха в центъра на Атина, след като партията призова да се гласува с невалидни бюлетини на референдума в неделя. Лидерът на партията Димитрис Куцумбас заяви, че не иска да заема страната нито на правителството, нито на ЕС
БТА


В Солун поддръжниците на отговора "да", водени от кмета Янис Бутарис, бяха около 4000 по данни на полицията. Улиците на гръцките градове са осеяни с плакати, призоваващи да се гласува с "да", но не са по-малко и призивите за "не"
БГНЕС

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ