28 Март 2024четвъртък11:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Какво все пак "дойде" от Чернобил?

Елементарна справка в интернет би предотвратила паниката в социалните мрежи

/ брой: 151

автор:Валентин Георгиев

visibility 239

Слух, че токсичен облак от Чернобил пълзи към Варна, вдигна паника в цяла България в четвъртък вечерта. Истерията тръгна от социалните мрежи по почина "Една жена каза"... След 18 часа улиците в града почти опустяха, твърдят някои варненци, а хората бяха приканвани плътно да си затварят прозорците и да си седят вкъщи. Според слуховете облакът щял да подмине морската ни столица след 21 часа...
Във фейсбук напрежението растеше лавинообразно до момента, когато най-сетне нашите отговорни институции като РИОСВ, Гражданската защита, здравното министерство, Агенцията за ядрено регулиране благоволиха да излязат с официални съобщения, за да успокояват обстановката.
Трябва ли да се учудваме защо се стига до такива страхови психози? Още предния ден - на 1 юли, някои сайтове съобщиха, макар и без много подробности, за горския пожар, избухнал край атомната електроцентрала в Чернобил. Пожарът впрочем започна още на 29 юни. И само в някои наши агенции се появи съобщение, незабелязано от другите медии - че според руската агенция ТАСС, позоваваща се на информация от Украинската инспекция за ядрено регулиране от 1 юли, в пробите от въздуха в района на пожара, е установено съдържание на опасния радиоактивен изотоп Цезий-137, което превишава допустимата доза. ДУМА вчера провери какво всъщност е съобщила на 1 юли Украинската държавна инспекция за ядрено регулиране (УДИЯР). Ето какво гласи съобщението: че радиационен мониторинг на службата в района на Чернобил е установил, че

на 30 юни във въздуха на с. Полеское

са измерени нива на Цезий 137 (2,5Х10-3 Бк/м3), които надвишават два и половина пъти допустимата норма. Във всички останали 7 населени места на мониторинга няма отклонения от нормите за радиация. В съобщенията от Украйна се уточнява, че огънят е засегнал около 130 ха, вследствие на което огромен облак от прах и сажди се е разнесъл над страната. На много места в същото време е валял и дъжд.
"Няма място за притеснения във връзка с пожара в Украйна. Наблюдаваме го от два дни и искам кажа, че: първо, пожарът не е в печално известната централа "Чернобил", а в нейните околности. Развива се в гориста местност. Горят сухи треви, храсти и торф", каза пред БНР главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". По думите му Министерството на извънредните ситуации на Украйна не съобщава за повишен радиационен фон. Националната система, която контролира гама-фона над България, не алармира никъде за повишен фон в България. "Всички национални системи на Румъния, на Молдова също не предупреждават за такава опасност. И накрая - Европейската система за мониторинг на радиационния гама-фон също не съобщава за подобни проблем. Така че, слухът, който е тръгнал, е неоснователен", категоричен е Николов.

На кого да вярва човек?

Нали така казваха и при оная трагедия от 1986 г., а после хиляди платиха със здравето си за лъжите им - този железен контрааргумент на хората обходи социалните мрежи. Да не говорим, че се появиха и спекулации от някои природозащитници, които допълнително наляха масло в огъня. Ето какво написа във фейсбук Борислав Сандов от Партия "Зелените": "Препоръчвам да намалите броя на излизанията навън в следващите няколко дни. В случая говорим за разпръснати от ядрената катастрофа през 1986 г. изотопи, които са с дълъг период на разпад и полуразпад и се намираха в горите около Чернобил, но поради пожара те се вдигат в атмосферата и чрез въздушните маси се разпространяват на по-далечни разстояния. При изотопите на цезий и стронций, намиращи се във въздуха, се препоръчва приемането на продукти съдържащи калий и калций... Няма нужда от паника и крути мерки, но превенцията би била от полза".   
Ето всъщност докъде води

закъснялата реакция на институциите

у нас. Ако съответната информация се беше появила незабавно на 1 юли на сайтовете им, а не постфактум, едва ли щеше да се стигне до масова паника. Иначе масовата поява на техни представители на следващия ден по телевизиите вече по-трудно разсейваше посятото недоверие. Едва ли трябва да виним напълно хората за проявеното невежество и наивността да се вярва на всякакви слухове и провокации. Та властта у нас и действията на родния чиновник по правило следват изключенията от правилата, вместо самите правила, за да говорим въобще за някаква предсказуемост или ред! Само един факт - Националният център по радиобиология и радиационна защита едва вчера (!) уведомява с писмо здравния зам.-министър Ваньо Шарков, че при Чернобил е имало пожар и че няма данни за радиационно замърсяване у нас. 
 "Дори пламъците да навлязат в 30-километровата гранична зона край Чернобил, няма как да се образува радиационен облак, който да стигне до България", поучително заяви от телевизионния екран вчера Марина Низамска, шеф на аварийния център в Агенцията за ядрено регулиране. Само че тези експертизи и мнения трябваше да се появят още във вторник сутринта, дори в понеделник вечерта, когато избухна пожарът.
ДУМА прегледа и последните съобщения на УДИЯР от вчера. На поместената в сайта й карта (вж. илюстрацията) - моментна снимка за радиационната обстановка в района (3.07.2015 г., 12.43 ч.), ясно се вижда, че стойностите на радиацията във всички селища там, вкл. в с. Полеское, в този момент са под допустимите норми. В Полеское стойностите вчера бяха 131 наносиверта/час. Наистина елементарна справка в интернет веднага показва реалната картина. Това - за сведение на упражняващите се в "страх и ужас" из фейсбук. 
По последни информации на украински източници пожарът вече е потушен, горящите торфища са почти загаснали и вече дори не тлеят.

Летният сезон тръгва с 10-15% по-високи цени

автор:Дума

visibility 562

/ брой: 58

Цената на яйцата гони световен рекорд

автор:Дума

visibility 541

/ брой: 58

Париж готов на война с Русия за Одеса

автор:Дума

visibility 727

/ брой: 58

ВМРО-ДПМНЕ отлага промените в конституцията

автор:Дума

visibility 578

/ брой: 58

Евросъюзът отстъпва пред фермерите

автор:Дума

visibility 543

/ брой: 58

Накратко

автор:Дума

visibility 521

/ брой: 58

Десница по дьо Сад

автор:Александър Симов

visibility 625

/ брой: 58

Обирът на руските активи

автор:Юри Михалков

visibility 667

/ брой: 58

Особена порода

visibility 621

/ брой: 58

Престъпен интерес на ЕС

автор:Юри Михалков

visibility 786

/ брой: 58

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ