26 Април 2024петък22:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Репортаж

И хората в парка обичат изкуството

Малки и големи почитатели на музиката, танците, цирка и театъра останаха приятно очаровани, че "Хиподрума" се превърна в открито пространство за градска култура

/ брой: 151

автор:Альона Нейкова

visibility 1597

Още преди началото на летния фестивал "Открити пространства за градска култура" в столичния парк "Хиподрума" стана ясно, че нещо необичайно ще се случва край Дома на културата "Красно село". Сини флаери с програмата на събитията, които продължават до неделя включително, бяха препрочитани и препредавани от родителите, излезли на обичайната разходка с децата в четвъртък вечер.
С появата на актьора Стефан А. Щерев на импровизираната сцена около една от алеите в парка вниманието на постоянните посетители и жителите на квартала се изостри. Артистът духовито нарече празника в парка

чудо невиждано

като в шегата му имаше и голяма доза ирония - подобни фестивали със свободен достъп все още са рядкост, камо ли извън центъра на града.
Като преброи малчуганите, привлечени като с магнит от гласа на водещия, Стефан А. Щерев веднага избра чаровната Ралица за началник-принцеса и й възложи най-важната мисия - да доведе колкото се може повече приятелчета по-близо до мястото на събитието, за да не стане така, че някой да пропусне забавлението.
Докато момичето въодушевено тичаше из парка и казваше на всички, че

там става празник

към присъстващите се обърна Малина Едрева. Председателката на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичния общински съвет с усмивка призова малчуганите "да тормозят родителите си" с думите "Искам в парка!"
"Страхотно е културата да се случва в открити градски пространства!", сподели и представителка на партньора на проявата от Мтел - Яна Захариева.
Един от членовете на арт група "Дупини" (Велико Търново) подчерта значението от излагането на съвременно изкуство (като инсталации от природни обекти) на места като парк "Хиподрума". Подобни акции възпитават отношението на младите и ако визуалната култура донякъде е била затормозявана, сега се дава възможност тя да се развива.
Близо половин час деца и родители се наслаждаваха на изпълненията на "Благоев дикси джазтет". Малките не спираха да танцуват и станаха главни действащи лица на импровизираната сцена в парка, в която всъщност превърнаха част от алеята, прочута с шахматната дъска от плочки и тревни инсталации.
Появата на чаровна клоунеса обаче успя мигновено да отклони вниманието на енергичните невръстни артисти от машината за сапунени мехури. Уличните артисти от "Играчка Плачко" буквално спряха дъха на мъничетата и дребосъчетата с акробатични и хумористични трикове, събрани в атрактивен, почти 60-минутен спектакъл. Пляскане с ръце и

писъци от радост

съпровождаха всеки от номерата на младото дуо, което жонглира с бухалки, кара цирково колело, забавлява малчуганите с цветни балони и вълшебна прозрачна топка. Бе избран и доброволец от публиката - въодушевеният Виктор бе включен в един от етюдите на "Играчка Плачко" и си заслужи бурни аплодисменти на присъстващите.
И тъй като стана време за прибиране по домовете, фестивалът в парк "Хиподрума" трябваше да обяви края на първия ден на събитието. То обаче за радост ще продължи и в събота, и в неделя. Страхотно

детско шоу

с Владимир Колишкин очаква почитателите на изкуството на открито в 11 ч. днес, а от 17 ч. се организира екологично ателие за малчугани "Кукли от Кулата" на "Малка театрална компания" (Габрово). С танцово представление на младата формация "Атом театър" в 19 ч. ще завърши предпоследният ден на събитието, както ДУМА писа. "Открити пространства за градска култура" ще представи "Рисувани приказки с Бате Ицо" - авторски спектакъл на Христо Колев (Варна), който ще започне в неделя в 11 ч. Ателие за изработка на кукли с театър "Абсурд" ще има от 17 ч.
Организаторите от фондация "Арт офис" уточняват, че в случай на лошо време събитията ще се провеждат в пространствата на ОКИ "Красно село".



В очакване празникът да започне


Най-нетърпеливата част от публиката


Експозицията на открито няма как да не предизвика интерес


Водещият на проявата Стефан А. Щерев
Снимки Мариета Томова


Уличните артисти от "Играчка Плачко"
Снимка Авторката

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ