24 Април 2024сряда19:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Репортаж

Село Чавдар - райското кътче на България

Доказателството, че когато кметът не гледа собствения си портфейл, а се грижи за хората, се превръща в пример за всички

/ брой: 148

автор:Аида Паникян

visibility 7018

Мария Нинова
Аида Паникян

Преди три седмици в сутрешния блок на Нова телевизия зрителите станаха свидетели на пространен репортаж от село Чавдар. Медията се бе сетила за това населено място, след като във фейсбук много хора поместваха снимки от Чавдар и се възхищаваха на правите, асфалтирани улици, уникалните му паркове, страхотните къщи и европейската чистота. Вестниците подеха темата и нарекоха Чавдар "швейцарско" село. Но да се върнем към телевизията. Близо 10 минути репортерът на Нова разпитваше жителите, а камерите показваха райското кътче, както и селяните, които не спираха да хвалят кмета Пенчо Геров. Репортерът така се вдъхнови, че почна да дава Геров за пример на всички български държавници. В края на репортажа водещата Ани Цолова се сети за един въпрос и помоли колегата си да пита кмета от коя партия е. Пенчо Геров се приближи до микрофона и каза гордо "БСП". Това смрази Цолова и тя успя да изрече единствено: "А такааа..." Колегата й Виктор Николаев се издаде, че в студиото има политическа паника, че вероятно режисьорът маха с ръце и проклина, а за да замажат гафа, пуснаха реклами.
Това ще остане един от позорните епизоди в историята на журналистиката, особено на онази, която обича да твърди, че е обективна, а всъщност изпълнява партийни поръчки.
Наш екип реши да посети китното селце и с очите си да види прелестите, които ни показаха медиите. Пътят от София до него не ни изненадва. Все пътища, по които сме свикнали да минаваме. Остава надеждата, че някой ден и те ще бъдат ремонтирани и разширени.
От самата отбивка към селото нещата стават коренно различни. Още с влизането в Чавдар започваш да се чудиш къде си попаднал и си казваш "значи можело". Може да се гради и да се дава живот, стига да имаш желанието и мотивацията да си свършиш работата. Караш по асфалтираните улици и се пренасяш в друг свят. Слънцето пече над реконструираните детска градина, училище, спортен комплекс, а като стигнеш в центъра, оставаш без думи. Не че виждаш нещо ненормално, напротив, виждаш точно как трябва да изглежда българското село, но не вярваш, че някой е успял да го направи.
Чавдар се управлява от кмет, който милее за своите съселяни и с помощта на милиони от еврофондовете превърна запуснатото село в приказно. То се намира на около 70 км от столицата. Населението му е 1100 човека. Но там не живеят само възрастни хора, а има много млади семейства, чиито деца учат в местното училище или ходят в детската градина.
Към днешна дата в Чавдар няма неасфалтирана улица, водопроводът е изцяло подменен, има пречиствателна станция за питейни води, 80% от тротоарите са изградени. Жителите се радват и на спортен комплекс, който дава възможност за игра на тенис, минифутбол, баскетбол и трениране във фитнес залата. Удобствата за деца и възрастни личат отдалеч. Те разполагат с всичко необходимо. В детската градина "Щастливо детство" има 29 деца. Отбиваме се да видим и там как изглеждат нещата. Още с отварянето на портата оставаме смаяни от двора на градината. Това е единствената детска градина в България с външен басейн. Също така най-малките жители на Чавдар се радват на чудесни детски площадки, учебни кътове и много зеленина. На входа ни посреща бившата директорка Йорданка Петкова, която ни развежда из спалните помещения, физкултурния салон и мястото за игра на децата. Децата им имат възможност да учат английски език, да играят спортни танци, а храната, която получават, е изцяло здравословна. Преминаващи туристи споделят, че не са виждали такава детска градина.
Училището нямаме възможност да посетим, защото вече лятната ваканция беше започнала. Обаче ни стига това, което виждат очите ни. В ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" учат 96 деца. Всеки ден от общината получават храна по два пъти, за да може по-неравностойните да не усещат, че са различни от другите.
Най-голямата гордост на Чавдар остава центърът. Той е изграден миналата година, след като на 18 юни падна град и се изви смерч, които успяват да повалят дървета, които затрупват улиците, а десетки къщи остават без покрив. Жителите се радват на нов площад с водни каскади и фонтани, на много цветя, тревни площи и работещи чешми.
След разходка из селото, при която установихме, че има и безплатен интернет, се отправихме към близкия параклис "Света Петка". Има поставени указателни табелки и няма как да се объркаш накъде да тръгнеш. Пътят към него е тесен и стръмен, но си заслужава. От възвишението, на което се намира параклисът, се открива красива панорамна гледка към цялото село. Там се намира и Археологическият комплекс "Тополница", който разполага с ресторант с панорамен изглед към Средна гора. В близост до ресторанта е построено място за пикник с навес и барбекю за тези, които са дошли подготвени.
След като човек попадне в Чавдар, разбира едно - може да има управление, което работи в полза на хората. И когато го видиш с очите си, разбираш, че политиката не е непременно мръсна дума, ако тя се води от идеи и се прави от хора, посветени на другите, а не на собствените си портфейли. Ние като жители на София дори се изпълваме с лека завист. Ако България се управляваше така, сигурно Терминал 1 и Терминал 2 щяха да стоят полупразни. Най-малкото магистралите нямаше да ги ремонтират всеки месец. Заради това не знаем дали Чавдар е швейцарско село, но със сигурност е едно щастливо населено място.

Младите семейства не искат да напускат Чавдар
 

Най-малките жители се радват на чудесни детски площадки, учебни кътове и много зеленина

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ