26 Април 2024петък00:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Желязна дисциплина

/ брой: 26

автор:Дума

visibility 114

"Бойният химн на майката-тигрица" е книга на професор Ейми Чуа от университета в Йейл. Томчето разказва за възпитателните методи в Китай. Тезата на авторката е спорна, коментира Дойче веле - желязната дисциплина по китайски образец е единственият път към успеха на подрастващите.
 

Професор Чуа е второ поколение имигрантка в САЩ, а родителите й са родом от Китай. Самата тя е родена в щата Илинойс и има зад гърба си кариера на юрист, посочва Дойче веле. В последната си книга "Бойният химн на майката-тигрица" тя поставя повече от провокативната теза, че единствено строгото възпитание на децата по китайски модел може да подсигури пътя им към успеха, когато пораснат.
Преди време Чуа публикува свое есе във в. "Уолстрийт джърнъл", в което излага основните тези в книгата си. Още същия ден в САЩ започват дебати за възпитателните идеи на професорката. Ден по-късно повечето големи американски печатни издания коментират темата на първа страница. Тезите на професорката буквално разделиха американската нация на подкрепящи и отричащи я. Едни я смятат за луда, други намират, че донякъде е права.
Но дали китайското възпитание е наистина толкова строго, колкото се предполага? Отговорът на Ли Юнхе, водещ в държавния образователен канал "Чайна Едюкейшън ТиВи", е категорчно "да". "Това е свързано с културната традиция в Китай. Стари поговорки от типа на "Само строгите учители възпитават елитни ученици" продължават да се уважават и днес в Китай", обяснява Юнхе, цитиран от Дойче веле.

Мнението на преподаватели е, че строгостта на възпитанието има своето оправдание в китайското ежедневие
Снимка БГНЕС

За 64-годишния пенсиониран преподавател по английски език строгостта на възпитанието има своето оправдание в китайското ежедневие. "Китай има толкова многобройно население. Конкуренцията е много силна, човек намира работа в повечето случаи след поредица изпити и интервюта. Човек трябва много да учи и много да знае", заявява Юнхе и добавя: "Тук често се изисква не изобретателност, а желязна дисциплина и прилежност."
Професор Ейми Чуа забранява на децата си почти всичко, което е "нормално" за повечето хора в западния свят. В черния списък попадат компютърни игри, преспиване при приятели, участие в училищни театрални постановки и пр. Изискванията й обаче са железни - само шестици без изключение, в противен случай наказание. Наказанията също са по китайски модел. Професор Чуа е заплашила дъщеря си да изгори пред очите й всичките й плюшени играчки, ако не научи да изпълнява без грешка определено музикално произведение на пиано.
"Основна част от западния модел на възпитание е схващането, че детето трябва само да се развие. Да следва указанията на родителите си и с времето да се освободи от тяхната опека", обяснява професорката по педагогика Ингрид Гоголин. Но точно поради това Ейми Чуа определя възпитателната практика в САЩ за пълен провал. Според нея този прийом оставя прекалено много свобода на децата, когато те не са в състояние сами да взимат правилните решения.
След разгорещената полемика около книгата професор Чуа споделя в интервю, че се чувства криворазбрана от читателите. На изданието не трябва да се гледа като на наръчник за възпитание, смята Чуа. В "Бойния химн на майката-тигрица" тя просто иска да сподели опита си като майка и да накара западния свят да започне да преосмисля своите методи на възпитание.


 Китайчетата ще имат уроци по благовъзпитаност

Училищните власти в Китай решиха всички ученици в страната да имат уроци по учтивост и добро възпитание. По този начин бе признато съществуването на проблеми с лошите навици и индивидуализма, които имат дълбоки корени в значителна част от обществото, коментираха западни медии.
В часовете за децата от началните училища ще се преподава благоприличие, уважение към по-възрастните и добри маниери при хранене, обяснява в сайта си министерството на образованието. По-конкретно учениците ще имат уроци по вежливост в общуването, прилично облекло, правила за добър тон в разговорите по телефона или имейла, както и прилично държане на опашки, добавя министерството. В страната и по света китайците от простонародните слоеве се славят с упорити лоши маниери като храчене по улиците, блъскане на околните или пререждане по опашки.









 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ