19 Април 2024петък22:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Така започват войните

За първи път от Студената война НАТО обсъжда засилване на ядрените си сили

/ брой: 146

автор:Галина Младенова

visibility 2065

Ако на стената виси пушка, то към края на пиесата тя трябва да гръмне. Така е твърдял великият руски писател Чехов. Така обаче често се случва не само в театъра, но и в живота. Ето защо решението на министрите на отбраната на НАТО от миналата седмица да увеличат Силите за бързо реагиране на 40 000 души, както и да приемат американска тежка бойна техника на територията на Източна Европа предизвика тревога. Американска бойна техника ще получат трите балтийски държави, Полша, Румъния и България. А опитът на генералния секретар на НАТО Столтенберг да успокои духовете с обяснението, че "танковете са само за учения", едва ли е разсеял опасенията, че над Стария свят надвисва опасна сянка.
Всъщност тревогата от все по-силно дрънкащото оръжие не е от миналата седмица. От една година в Европа се води истинска битка. Украйна воюва, а страните от НАТО и Русия подклаждат доста съчки в огъня на войната. Стигна се дотам, че заради каращите се украинци двете сили започнаха откровено да се заплашват. НАТО изглежда най-накрая намери аргумент да оправдае съществуването си (появи се истински враг - Москва). В Европа се разгърнаха невиждани в близките десетилетия военни маневри. Танкове браздят европейските полета, в Черно море е пълно с военни кораби, а в небето зачестиха инциденти с изтребители и бомбардировачи.
Още през септември миналата година Вашингтон прие решение да увеличи броя на ученията на блока в Източна Европа на фона на "агресивното поведение на Русия в Украйна". Всъщност стана така, че ученията на НАТО в Източна Европа станаха едва ли не постоянни. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг дори обяви, че за "засилването на колективната отбрана" на Алианса за една година ще бъдат проведени общо 200 военни учения! Т.е. военни репетиции се провеждат приблизително веднъж на два дни.
Русия също не изостава в демонстрацията на сила. И тя проведе не едно и две военни учения, при това в райони, където това се прие като явно предупреждение към Алианса. В маневрите бяха включени ядрени подводници, балистични ракети със среден обсег и стратегически бомбардировачи. Русия също така разполага близо до границите на НАТО стратегически оръжия, сред които системи от ядрения й арсенал.
Засилването на военната активност като цяло, увеличаването на присъствието на НАТО и на военните учения в Източна Европа водят до военно перчене, което напомня за времето на Студената война, коментира Стратфор. Полъхът на онова време се усеща все по-силно. В миналото останаха приказките за "рестартиране" на отношенията между Русия и САЩ, забравени бяха обещанията за партньорство, диалог и сътрудничество. Е, все още се говори, че разговори се водят и Столтенберг от време на време се чува с руския външен министър Сергей Лавров. "Ние не сме в ситуация на Студена война, но и нямаме отношения на стратегическо партньорство с Русия. Ние имаме работа с нещо, което е между тези две състояния", заяви генералният секретар на НАТО миналата сряда.
На фона на всичко това решението на военните министри на НАТО едва ли може да бъде окачествено като успокояване на ситуацията. Напротив, Алиансът реши да демонстрира някаква солидарност, като укрепи уж застрашените от Русия държави - Прибалтика и Източна Европа. Нови командни центрове ще бъдат изградени в Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и България. В тях ще служат по 40 офицери, които ще помагат за координиране разполагането на силите и обучение. Разгръщането на силите към Североизточна Европа ще се наблюдава от седалището в Шчечин, докато в Югоизточна Европа - от нова централа, която ще се установи в Румъния.
Нещо повече - съюзниците от НАТО са се договорили в Брюксел да преразгледат нивото на подготовката си за сценарий на ядрена война, разкри британският в. "Дейли телеграф". Оказва се, че Групата за ядрено планиране на НАТО ще се събере предсрочно, вероятно до края на тази година, за да обсъди обявеното от Москва увеличаване на ядрения потенциал и да направи промени в ядрената си доктрина, обяви и "Гардиън". Познатата от годините на Студената война Група за ядрено планиране, в състава на която влизат всички страни членки освен Франция, взема решения по въпроса за ядрената политика на Алианса, която постоянно се анализира, коригира и адаптира. Причината за безпокойството на НАТО е изявлението на руския президент Владимир Путин, че през 2015 г. съставът на руските ядрени сили ще бъде допълнен с над 40 нови междуконтинентални балистични ракети, "които могат да преодоляват всякакви, дори най-съвършени системи на противоракетната отбрана". Защо обаче Алиансът толкова се разтревожи от тези ракети - та нали системата на ПРО (гордостта на САЩ) не била предназначена срещу Русия, а срещу някакви други врагове на НАТО, най-вече срещу терористите?
И двете страни постоянно обясняват, че действията им не заплашват другата. Москва твърди, че увеличаването на военния й потенциал е свързано със засилване на отбранителната способност на страната. От НАТО пък се оправдават, че са разтревожени от руските сили, от положението в Украйна, и също стягат войските си. Иначе обаче никой не виждал "никакви заплахи за териториите на страните от НАТО".
Руснаците също смятат днес за свой най-голям враг не друг, а Барак Обама. За тях НАТО е "слаба ракия", тъй като без американците европейците "са просто слабаци". Едва ли някой в страната обаче истински вярва, че САЩ или НАТО ще тръгнат да нападат Русия. Но пък са твърдо убедени, че Западът иска да ги постави на колене. А оръжието придава сила.
Да, но оръжията имат навика да гърмят, както и пушката на стената. Въпросът е само кога ще дойде трето действие?


Разходите на НАТО за отбрана, въпреки че намаляват, възлизат на 950 милиарда долара. Същевременно харчовете на Русия за същото са по-малко от 90 милиона долара, което има огромно влияние върху равнището на боеспособността.

Съотношението на силите САЩ-Русия към момента е следното:

Числеността на военнослужещите на САЩ е 1 милион 492 хиляди, на Русия - 845 хиляди
Самолети на стратегическата авиация, способни да носят ядрено оръжие: САЩ - 154, Русия - 141
Атомни подводници: САЩ - 140, Русия - 110
Ракетни комплекси с ядрени бойни заряди: САЩ - 450, Русия - 356
Артилерийски оръдия: САЩ - 7429, Русия - 5837.



В Баренцово море, в Балтика и в Приморието не спират военните учения - кораби на Северния флот тренират как да отбият "атака" на врага


 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ