20 Април 2024събота06:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Лятна екобиблиотека спира във Великотърновско

Пътуващата проява ще бъде открита навръх Еньовден на площада на с. Леденик

/ брой: 142

автор:Дума

visibility 85

Сдружение "Възможности" - Велико Търново, кметството на с. Леденик (община Велико Търново) и младежкият клуб в селото ще посрещнат днешния Еньовден с празник на билките. Тържеството започва в 10.30 ч. на площада на селото и в екопарка. Сдружението ще открие пътуваща лятна екобиблиотека. Участват децата от младежките клубове в селата Леденик, Беляковец, Шемшево и Шереметя, както и от клуб "Млад еколог" от ОУ "П. Р. Славейков" - Велико Търново.
Учениците ще представят днес програма, посветена на билките и природата, стихове, гатанки и песни. Заедно ще посадят цветя и билки пред младежкия клуб и ще ознаменуват добрата работа с домашен чай и сладки. Всяко дете ще си тръгне с кутийка чай и саксийка с цвете, което да засади у дома. Ще започне конкурс за рисунка или съчинение на тема "Какво научих за Еньовден и мистериите му".
В голяма част от великотърновските села има младежки клубове, чрез които сдружение "Възможности" иска да осмисли ваканционните дни на малчуганите. Организират пътуваща лятна екобиблиотека за учениците от 7 до 12-годишна възраст. Обобщени са училищните списъци с творби за четене през лятото и са купени част от книгите, след прочитането на всяко произведение ще има дискусии. Те ще се провеждат веднъж седмично в пет населени места - Беляковец, Леденик, Шемшево и Шереметя, и в Зелената лятна занималня на Велико Търново. Ще се прожектират образователни филми за природата и екологията. Организаторите на екобиблиотеката са купили сезонни цветя и храсти, които предстои малки и големи заедно да засадят на подходящи места. През лятото децата ще посещават местните забележителности, а след това ще описват преживелиците си в съчинения, които ще представят на колективни четения. По време на излетите ще могат да берат билки и цветя за хербарии, които в края на лятото ще бъдат показани в изложба.
Проектът се осъществява с финанси от тазгодишното издание на конкурса "Направи си сам", след като през март инициативата се нареди сред победителите, научи ДУМА от Жени Сапунджиева, председателка на УС на сдружение "Възможности".
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ