26 Април 2024петък20:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Социалните мрежи с най-силно влияние върху политиката

Сайтове като Фейсбук и Туитър станаха основен инструмент на бунтовете по света

/ брой: 25

автор:Дума

visibility 93

Социалните мрежи и интернет постепенно излязоха от ерата на обикновеното "чаткане" и навлязоха в политическия живот. Поредица събития от последните години и особено последните седмици показаха, че интернет сайтовете могат да бъдат мощно оръжие в ръцете на революционерите.
Оказва се, че без пръстите на знайни и незнайни "чатъри" бунтовете в Тунис и Египет едва ли щяха да се случат. За броени дни цяла Северна Африка пламна от размирици. Причините за всичко това бяха комплексни - безработица, безпаричие, високи цени и несменяеми политици. Всички бунтари обаче се обявиха срещу липсата на свобода на словото. Макар и ограничавано, именно то бе в основата на революциите. Чрез статуси и съобшения, разменени в интернет, бунтовете придобиха организиран и масов вид. Туитър съобщаваше конкретни данни за това къде и как ще бъдат организирани следващите протести в Египет. Даваха се и указания как да се действа срещу властта, кога да се нанасят ударите. Интернет потребителите огранизираха всичко в мрежите.
Анализаторите определиха началото на протестите като флашмоб. Терминът идва от английския, употребява се за събития, при които група хора се уговарят да се съберат масово на определено място - в голям магазин или на площад, и да направят спектакъл. Внзапните вълни станаха модерни от 2003 г. като за родната им територия се счита Ню Йорк. В началото на новия век явлението завладя Съединените щати и Западна Европа. За флашмоба е особено важно тайното уговаряне. Потребителите на интернет осъзнаха, че Фейсбук и Туитър са чудесен канал за общуване и организиране на подобен род прояви.
Ако първите подобни "внезапни" събирания бяха за пръскане с вода или бой с възглавници, днес те вече са способни да свалят и правителства. Тъкмо това се случи в Кишинев преди две години. Молдова се оказа родината на първата Туитър революция. Началото бе поставено от студенти, които организираха митинг срещу изборните резултати. И правителството падна. Три месеца по-късно събитията се повториха в Иран.
За ефективността на бунтове и революции обаче е необходимо и съответното медийно отразаяване. А когато едно нещо е започнало по интернет, то трябва да продължи и там. Изведнъж Ютуб се превърна в световната медия и осведомителна агенция, която разкри случващото се в различни "кризисни точки". В сайта се появиха множество клипове и линкове, запечатали бунтове и размирици по света. Кадрите и коментарите под тях предизвикаха световното внимание. От началото на годината Алжир, Тунис, Египет станаха "жертва" на интернет потребителите.
В нашата страна подобни флашмобове опитаха да сформират учениците, борейки се за удълважане на последната си коледна ваканция. Ако обаче по света паднаха правителства чрез подобни инициативи, то "Националният ден на бягство от училище" остана далеч от поставените цели. Остава обаче въпрос на време и обстоятелства подобна компютърна атака да "спъне" някой управник и у нас.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ