29 Март 2024петък09:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кораб с 458 души потъна в Китай

Властите съобщиха за 18 оцелели, шестима от които са били блокирани в съда

/ брой: 124

автор:Дума

visibility 4

Корабът "Източна звезда" е потънал в китайската река Яндзъ, намираща се в източната провинция Дзянсу. По време на трагичния инцидент на борда на кораба е имало 458 души. Властите съобщиха за 18 оцелели, шестима от които са били блокирани в съда. Извадени са пет тела.
Четирипалубният туристически лайнер е плавал от Нанкин, административен център на провинция Цзянсу, за Чунцин в Северозападен Китай и се преобърнал в сряда в 21,28 часа местно време. Според спасителните служби на мястото на катастрофата дълбочината на реката е около 15 метра. Те не изключват вероятността в някои части на кораба да са се образували т.нар. "въздушни мехури", в които да има оцелели хора. Повечето от пътниците на потъналия кораб били туристи от третата възраст. Спасителните екипи са чули викове за помощ от живи хора, заклещени вътре в частично потъналия кораб, съобщи китайската държавна телевизия, цитирана от Асошиейтед прес. Според китайски медии трима души, включително една жена, се намират поотделно в различни части на кораба. Разчита се на помощта на водолази. Засега спасителите се опитват да установят контакт с оцелелите с удари на чук по корпуса, не се решават да разрежат с оксижен дъното на преобърналия се кораб, което се вижда над водата.
Спасителната операция е силно затруднена от лошото време - силен вятър и проливен дъжд. Китайският президент Си Цзинпин настоя за голяма спасителна операция на мястото на корабокрушението. "Необходимо е да се вложат всички сили в издирването и спасяването, за да се гарантира безопасност за живота на хората", заяви Си по китайската телевизия.
На мястото на потъването на туристическия кораб са изпратени 34 спасителни кораба, а на спасителите помагат екипажи на граждански плавателни съдове, посочва ТАСС. Спасители съобщиха, че са установили точното място на потъването и че дъното на кораба се вижда.
АП цитира китайската агенция Синхуа, че десетките спасители работят в проливен дъжд и бурен вятър. Китайският премиер Ли Къцян пристигна на мястото на корабокрушението по нареждане на президента, начело на правителствен екип, който ще ръководи спасителните работи, добавя АП.
Сред оцелелите са капитанът на кораба и корабният инженер, които потвърждават, че именно времето е причина за корабокрушението. Буря е потопила много бързо кораба - буквално за две минути, и хората, които точно по това време са се приготвяли за сън, на практика не са имали никакъв шанс. Отпадна версията за претоварване, тъй като "Източна звезда" е имал капацитет 550 души.
Китайската полиция арестува капитана и старшия механик на кораба, съобщи Централната китайска телевизия.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 490

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 531

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 405

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 576

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 515

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 523

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ