23 Април 2024вторник23:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пей си, Пенке ле...

Докато гражданската съпротива срещу ТТИП расте, Комисията по международна търговия прие механизма за защита на инвеститорите

/ брой: 122

автор:Кристиела Симеонова

visibility 1803

Комисията по международна търговия в Европейския парламент пренебрегна мненията на другите комисии и игнорира притесненията на стотици хиляди европейски граждани, които се противопоставят на ТТИП (планираното споразумение за търговия и инвестиции между ЕС и САЩ). Решението е обида за европейската демокрация и поставя множество рискове пред пазара на труда. Така германският евродепутат от Европейската обединена левица Хелмут Шолц, който е и член на комисията, коментира гласувания миналия четвъртък доклад с препоръки към Европейската комисия за преговорите по ТТИП. Докладчикът Бернд Ланге, евродепутат от Групата на социалистите и демократите, призна, че неговата партия не е постигнала всичко, за което е настоявала.
Финалният текст бе подкрепен от 28 членове на комисията, сред които евродепутати от Европейската народна партия, Групата на социалистите и демократите, Алианса на либерали и демократи, Европейските консерватори и реформисти. Против бяха 13 - един от Европейските консерватори и реформисти, трима от Европа на свободата и пряката демокрация, трима от Европейската обединена левица, един от социалдемократите, двама от Зелените и трима независими членове на Европарламента. В Комисията по международна търговия не членуват български евродепутати.
Голямо разочарование предизвика фактът, че членовете на комисията

не отхвърлиха най-спорния момент

в планираното споразумение - механизма за разрешаване на споровете инвеститор-държава, т. нар. ISDS.  Именно той се оказа горещият картоф в ТТИП. Преди финалното гласуване евродепутатите гласуваха компромисна поправка, засягаща точно този механизъм. Ланге заяви, че е доволен от компромиса, макар да "е далеч от текста, за който е настоявала неговата група. Новата система трябва да включва "постоянно решение" с "публично назначени и независими съдии", "публични изслушвания" и "механизъм за обжалване", който да зачита компетентността на съдилищата на ЕС и на страните членки. В средносрочен план би могъл да се използва съд за публичните инвестиции, който да урежда споровете с инвеститорите. Евродепутатите предлагат реформирането на тази система да стане въз основа на предложенията на комисаря по търговията Сесилия Малмстрьом за създаване на публични съдилища. Само че САЩ категорично отхвърлиха нейното предложение. Защо ли? Всъщност редица запознати смятат, че предложенията на Малмстрьом са само димна завеса и не променят същността на механизма, при който инвеститор може да съди държавата в случай на неоправдани очаквания за печалба или пък нарушени права.
Евродепутатът от Зелените Яник Жадо смята, че този механизъм е заплаха за демокрацията. Той е паралелна правосъдна система, управлявана от адвокатите на бизнеса, които действат в полза на компании. По думите на Жадо това е система, в която правосъдието е приватизирано, и "ние сме лишени от способността да решаваме въпроси, свързани със здравето, околната среда, обществените услуги и социалните права".
В момента тече акция

"Не на ISDS"

На сайта http://www.no2isds.eu/en/campaign всеки може да подкани евродепутатите да отхвърлят механизма, предоставящ специални права на чуждите инвеститори, като ги поставя над държавата. "Отхвърлям осигуряването на специални права за чуждестранните инвеститори и по-специално механизма ISDS в ТТИП. Ще гласувам против всяка резолюция, която не отхвърля категорично привилегиите за чуждестранните инвеститори и механизма за разрешаване на спорове инвеститор-държава" - този призив може да отправи всеки един от нас към членовете на Европейския парламент.
Въпреки че евродепутатите не се противопоставиха на най-спорния елемент в ТТИП, внимание заслужават някои от червените линии в доклада на комисията. Защита на потребителите в ЕС, на личните им данни, на здравето и безопасността, предотвратяване на дъмпинга в социалната, фискалната и екологичната сфери са част от препоръките, към които трябва да се придържат преговарящите. Евродепутатите настояват и за "предпазна клауза", която да запазва правото за затваряне на пазарите за конкретни продукти в случай на значително увеличаване на вноса на продукти, заплашващи да причинят сериозна вреда на местното производство на храни. Членовете на комисията искат и категорични гаранции за системата за географските указания от ЕС.
Що се отнася до високите европейски стандарти, евродепутатите настояват те да бъдат защитени в областите, които в САЩ са "коренно различни", например сертифицирането на химически продукти, клонирането или химическите вещества, водещи до ендокринни смущения. Според тях трябва

да се спазва принципът на предпазливост в ЕС

който в САЩ не съществува. Отвъд Океана една стока се пуска на пазара и впоследствие се доказва, че тя има вреден ефект. В Европа има предпазна мярка, при която една фирма първо трябва да докаже, че предлаганият от нея продукт не е вреден за здравето на хората или околната среда, и след това да бъде пуснат на пазара.
Преговорите за ТТИП трябва да премахнат съществуващите ограничения в САЩ относно чуждестранната собственост на морските и въздушните транспортни терминали и авиокомпаниите, като например "Закона Джоунс" или "Закона за летателния каботаж", които "сериозно възпрепятстват достъпа до пазара на компании от ЕС". Депутатите призовават за по-голям достъп на ЕС до американските телекомуникационни пазари.
Що се отнася до отвореността на пазарите за обществени поръчки, ТТИП трябва да постигне "значително отваряне" на пазара на САЩ за обществени поръчки на всички равнища на управление, така че компаниите от ЕС, и по-специално малките и средни такива, да могат да наддават за обществени поръчки в САЩ в областта на строителните услуги и инженерство, транспорта и енергетиката.
Внимание заслужава категоричната позиция на евродепутатите за изключването на обществените услуги от преговорите за ТТИП. Евродепутатите искат преговарящите от ЕС да настояват САЩ да ратифицират, въведат и прилагат осемте основни конвенции на Международната организация на труда, от които Щатите са ратифицирали само две. Тези две червени линии са

извоювани от социалдемократите

И не на последно място, евродепутатите настояват за повече прозрачност и по-голям достъп на евродепутатите и обществеността до преговорните документи. Но, както вече знаем, Щатите забраниха на ЕС да публикува преговорните текстове. Някаква част от тях ще е достъпна в специални читални в американските посолства в страните членки. Невероятна самостоятелност демонстрира ЕС, няма що!
На пръв поглед евродепутатите поне демонстрират добри намерения. Друг е въпросът дали няма да си останат само намерения, на хартия. Защото какъв би бил смисълът на споразумението за САЩ, ако преговарящите се придържат към тези червени линии, голяма част от които със сигурност не се нравят отвъд Атлантика? От друга страна, добре позната ни е крилатата фраза "Пътят към ада е постлан с добри намерения"...
Въз основа на доклада на Комисията по международна търговия на 10 юни всичките 751 евродепутати ще гласуват своята позиция с насоки към преговарящите. За да влезе в сила, ТТИП трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и Съвета на ЕС. Все още е жива надеждата, че

здравият разум ще надделее

у евродепутатите и те няма да приемат споразумение, което обслужва интересите на бизнеса за сметка на обикновените граждани. А сред тях, европейските граждани, недоволството срещу ТТИП расте - близо 2 милиона европейски граждани са подкрепили неофициалната европейска гражданска инициатива срещу ТТИП и СЕТА - споразумението между ЕС и Канада. Впечатляващо и много показателно за растящото недоволство е темпото, с което се увеличават подписалите инициативата - за седмица броят им се е повишил с близо 50 хиляди. Пей си, Пенке ле, кой ли те слуша - за съжаление, такава е реакцията на европейските лидери на гражданската съпротива. Преди дни в интервю за "Зюддойче зайтунг" германският канцлер Ангела Меркел изрази надежда ТТИП да бъде подписано, преди да изтече мандатът на американския президент Барак Обама в началото на 2017 година. В противен случай ни очаква дълга пауза, предупреди тя.
Явно фрау Меркел не е забелязала десетките хиляди германски граждани, които излязоха по улиците, за да изразят своето недоволство на 18 април - Общоевропейския ден срещу ТТИП.


ТТИП ще постави интереса на корпорациите над интереса на гражданите


Комисията по международна търговия прие препоръки за споразумение, чиито цели са много спорни


"Човешките права са преди търговските права", пише на чучелото, призоваващо да се спре подписването на търговските споразумения със страни отвъд океана
БГНЕС

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 333

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 310

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 303

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 332

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ