29 Март 2024петък17:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Драгомир Стойнев:

Триковете на ГЕРБ с бюджета са по-опасни от тези с лентичките

Икономическите постижения на правителството са счетоводни номера, категорични са от БСП

/ брой: 121

автор:Дума

visibility 48

Кабинетът "Борисов 2" управлява бюджета така, както прави пътища - на парче и не съвсем качествено, заяви в декларация на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Драгомир Стойнев в НС вчера. Той предупреди, че триковете с парите на държавата са много по-опасни от триковете с лентичките. Социалистите се противопоставят на повърхностните, лишени от задълбочен анализ и оптимистични изводи за изпълнението на бюджета през първото тримесечие на 2015 г. Според тях зад официално огласените данни на МФ прозират притеснителни тенденции за бизнес средата, потреблението и нивата на бедност.
"Игра на числа! Това са "успехите" на правителството в отчетите за изпълнението на бюджета досега. Кабинетът забравя, че не е във филм, че "жертвите" от счетоводните трикове са истински, а това са хиляди фирми и милиони българи", коментира Стойнев. Той даде пример със събраните приходи от корпоративни данъци досега, които са с 20 млн. лв. по-малко от миналогодишните. По думите му това е сигнал, че бизнесът работи в по-лоши условия в сравнение с 2014 г. Стойнев цитира данни на НСИ, според които инвестициите за тази година в частния сектор ще се свият с почти 40%, а според БНБ преките чуждестранни инвестиции за януари-март 2015 г. са по-ниски с 58 млн. лв. в сравнение с миналогодишния период. "Данните са показателни - застой, затваряне на предприятия, загуба на работни места, липса на доходи, увеличаване на бедността. Това е проекцията на вашите числа върху истинския живот", коментира социалистът.
Той предположи, че управляващите живеят в паралелна реалност, за да не виждат как живеят българите. "Хората мислят със страх за бъдещето си. Как иначе ще обясните свиващото се потребление и увеличаващите се спестявания?", попита Стойнев. Той е категоричен, че тежката сянка на първото правителство на Борисов тегне и над този кабинет. "Преизпълнението на приходите от ДДС с 350 млн. лв. е счетоводен номер, защото не се дължи на реформи, нови политики и на значими събития в икономиката. Правителството отчита бюджетен дефицит за 2014 г. в размер на 3,7% от БВП. Евростат ви опровергава и сочи по-малък недостиг в размер на 2,8% от БВП за 2014 г. На кого да вярваме - на кабинета или на Евростат?", подчерта депутатът.
Стойнев припомни протестите и ветото на президента за емитирания 1 млн. лв. дълг, основно заради изхарчените от кабинета "Борисов 1" 800 млн. лв. през февруари 2013 г. "Тогава вашият президент Плевнелиев каза да "не задължаваме следващите поколения". А сега кого задължихте? През първото тримесечие на т.г. държавният дълг се увеличи лавинообразно и достигна 24 млрд. лв., които са 29% от БВП", припомни Стойнев. Той обясни, че в данните се вижда една друга притеснителна тенденция - новата емисия от 6 млрд. лв. на международните пазари увеличава дела на външния дълг, който значително изпреварва вътрешния, което поставя страната ни във външни зависимости.
БСП и сега като опозиция, но и в управление винаги е доказвала, че стои на позициите на държавността, заключи  Стойнев.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ