26 Април 2024петък15:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Чудноватото момче Хари, или вечният Потър

Няма дете на земята, което да не е чувало името на прословутия магьосник. Историите за него са преведени на 67 езика

/ брой: 121

автор:Надежда Ушева

visibility 1869

Всяко поколение си има своите любими детски герои - от приказките на Братя Грим и "Мечо Пух", до "Пипи Дългото чорапче". Днес безспорно един от най-популярните съвременни любимци е Хари Потър. Неговото име знае всяко дете по света. С какво обаче той успява да стане номер 1 за отрицателно време сред подрастващите? Да оглавява постоянно световни класации за книги и филми. Да печели награди... Да е толкова обсъждан, харесван, подражаван, успешен, че дори и критикуван. Факт.
Необикновеното момче грабва сърцата и оправдава доверието на милиони малчугани, ученици, издатели, продуценти, киномани навред по света.
Всеки, който е чел прословутата поредица, написана от английската писателка Джоан К. Роулинг, знае защо Хари Потър е супер герой. Премеждията на младия магьосник и неговите приятели Рон Уизли и Хърмаяни Грейнджър, които учат в Училището за магия и вълшебство "Хогуортс", са от изненадващи по-изненадващи и щури. Историята се развива около противопоставянията между Хари и убиеца на неговите родители - черния магьосник Лорд Волдемор, който желае да установи еднолична власт над магьосническия свят. Тайнственост, интрига, неизвестност, напрежение, шмекерия държат читателя до самия край.     
      
Началото

Първата книга е пусната на книжния пазар на 30 юли 1997 г. и малко след това поредицата придобива огромна популярност по цял свят. Събира значителни приходи и получава високи оценки. Седемте книги са издадени в тираж над 450 милиона копия към юли 2011 г. и са преведени на 67 езика! Факт, който превръща Джоан Роулинг в една от най-широко превежданите авторки в историята на литературата.
Писателката започва да пише първата книга под формата на кратък разказ, но по-късно идеята се разгръща в поредица, запланувана да съдържа седем книги. Първоначалната й хрумка е да създаде маг, впоследствие се появява цялата история - момче магьосник, което учи в Училището за магия и вълшебство "Хогуортс". То е не какво да е хлапе, а "момчето, което оживя", единственият оцелял човек от проклятието на черен магьосник (Лорд Волдемор). Магьосническият свят се страхува да изрича името му и го нарича "Онзи, който не бива да се назовава", "Ти знаеш кой", "Вие знаете кого", "Лорд знаете кой" и др.
Думите в началото на първата книга: "И всяко дете по света ще знае името му" се оказват пророчески. "Хари Потър и философският камък" започва с девет отказа от "големите издателства", но издадена от "Блумсбъри", тя вече е преведена на 55 езика.
В България поредицата е отпечатана от "Егмонт" и към 2003 г. първите четири книги продават над 200 000 копия. Седмата "Хари Потър и даровете на смъртта" излиза на 13 декември 2007 г. Творбата се продава за първите две денонощия в тираж 20 милиона екземпляра. В Англия всеки час са изкупувани по 50 000 копия.
Серията романи е преведена на 67 езика,  включително, представете си, латински, древногръцки и уелски! Досега са екранизирани всички книги - "Хари Потър и философският камък", "Хари Потър и стаята на тайните", "Хари Потър и затворникът от Азкабан", "Хари Потър и огненият бокал", "Хари Потър и орденът на феникса", "Хари Потър и нечистокръвният принц", "Хари Потър и даровете на смъртта". Филмите бележат най-касовата поредица на всички времена с приходи от над 7,5 млрд. долара, надминавайки 22 серии за Джеймс Бонд и шестте части на "Междузвездни войни".
Най-големият принос, приписван на Хари Потър специално в англоезичния свят, е увеличаването на грамотността сред децата. Бившият британски министър-председател Гордън Браун, дългогодишен почитател на серията, споделя:
- Мисля, че Джоан К. Роулинг направи повече за грамотността по света, отколкото което и да е друго човешко същество.
Това, което помага на сериите да станат популярни в началото, е силната подкрепа от страна на литературната критика (особено в Англия), дала премного позитивни оценки още след издаването на първия том - "Хари Потър и философският камък":
"Най-творческият и изпълнен с въображение дебют след Роалд Дал", пише в. "Сънди мейл". Според "Сънди таймс" "Сравненията с Дал този път са оправдани", а "Гардиън" отбелязва: "Богат в текстурата си роман, надарен с изобретателна мъдрост и наблюдателност".
По време на четвъртия том "Хари Потър и огненият бокал" книгата започва да получава редица негативни оценки от страна на академичните литературни критици. Някои от тях твърдят:
- Умът на Роулинг е дотолкова управляван от клишета и мъртви метафори, че тя всъщност няма друг стил на писане - смята Харолд Блуум, професор в Йейл.
В контраст авторката и феминистка Фей Уелдън приема, че сериите "...не са това, което поетите са очаквали". И добавя: "...все пак това не е поезия, а четивна, продаваема, приемлива за всекидневието успешна проза". Фантастична проза, в която се развихря силата на едно чудновато момче на име Хари. Вечният Потър.
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 235

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 216

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 193

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 217

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ