19 Април 2024петък03:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Голямата лъжа

Или Украйна като музей на креационизма

/ брой: 106

автор:Дума

visibility 33

Проф. Ивайло ГРУЕВ,
преподавател по политология в Университета в Отава, Канада*

Когато гледам новините от Украйна по уважаемите западни телеканали, не ме напуска странно усещане: пред мен сякаш са не кадри, отразяващи реалността, а екскурзия из природонаучен музей - при това не обикновен, а креационистки. Впрочем само в САЩ има не по-малко от 30 музеи на креационизма. Още два са разположени в Канада, в провинцията Алберт, родина на Партията на реформите, която сега се нарича Прогресивно-консервативна партия и от 2006 г. властва в страната (при това и двете названия на тази партия в голяма степен не отговарят на действителността).
Списъкът на тези музеи неотдавна се попълни с ново учреждение, открито в щата Кентъки (гр. Питсбърг). На площ от 6500 кв.м на посетителите се предлага увлекателна експозиция, в която са приложени най-съвременни технологии. На фона на летящи птеродактили и ревящ тиранозавър рекс безгрижно бягат радостните деца на Адам и Ева - картинка, която подхожда за Холивудска продукция. В създаването на музея са вложени 27 млн. долара, но, колкото и да е странно, той на практика се е откупил: от откриването му тук са преминали над 715 хил. туристи от целия свят, готови да дадат 30 долара за билет.
Защо разказвам това? Къде е връзката с отразяването на събитията в Украйна? Първо, да вземем фактическата част: експонатите и материалите в музея са изцяло в съответствие с последните концепции на съвременната палеонтология - размерите и формата на костите, скелетите, всичко е според науката. Чучелата на величествените динозаври впечатляват - цялата колекция би била чест за всеки музей по естествена история. Дори децата на Адам и Ева се вписват успешно в експозицията за ранния етап на човешкото развитие.
Проблемът е в това, че всичко това е

чиста проба фалшификат

Светът е не на 5000, а на 13,2 млрд. години, а хората, амебите и бактериите, от които се развива дизентерия, не са се появили за шестте дни труд на Господа, който на седмия ден предпочел да почива. Но какво общо има тук Украйна, ще попитате?
Много наши читатели вече са чули, че в центъра на Киев, направо на улицата бе открита мащабна изложба на военна техника - за потвърждение за нахлуването на руското оръжие в Източна Украйна. Истинността на експонатите не предизвиква съмнение - картечниците, танковете, БТР-ите са истински. Но също като в музея на креационизма уредниците са забравили да разкажат контекста на тези находки.
Да, всички четохме, слушахме и дълбоко съпреживявахме безчислените факти и свидетелства в западните медии за случващата се в Украйна трагедия. Всички видяхме кадрите, запечатали въоръжени хора, войници, разрушени сгради, повредени автомобили, танкове, остатъци от пътническия самолет, бежански колони, гладуващи хора, старци, живеещи в мазетата без храна и ток, многобройни трупове и откъснати крайници. Всичко това е истина. Предизвиква въпроси обаче начинът на показване. Както и в случая с креационистите, които безапелационно вкарват в реалната история градината на Едем и я населват с "безобидни" вероятно тревопасни динозаври (в Едем няма насилие), западните медии подават новините от Украйна в собствена трактовка, изкривявайки реалния контекст. Според логиката на украинската версия на библейското предание прозападният либерално-демократичен режим в Киев ще реши всички икономически, политически и социални проблеми на страната, затънала в корупция. В унисон с този лайтмотив се построяват всички факти и свидетелства - едно към едно, както прилежният уредник в креационисткия музей подрежда експонатите. И по същия начин историята с украинските събития през очите на западните медии хвърля

предизвикателство пред законите на логиката

оставяйки без отговор повечето от закономерно възникващите въпроси.
Да приведем два примера. Безспорен факт е, че при стълкновенията в Киев на 20 февруари 2014 г. са били убити от огнестрелно оръжие 18 сътрудници на милицията, повече от 10 са били ранени. Въпросът е защо му е на "Беркут" да стреля в своите? Въпрос предизвиква и "случайният" пожар в Одеса на 2 май 2014 г., когато изгоряха живи 48 души (според някои източници - значително повече), а тези, които успяваха да скочат от прозорците на горящата сграда, активистите на Майдана ги доубиваха с палки пред очите на бездействащата милиция. В западната версия на събитията обаче на подобни въпроси значение не се отдава. Защо дори година след това западните медии така и не зададоха тези въпроси на Главната прокуратура на Украйна? Защо украинското правителство не допусна Международния наказателен съд до разследването на Одеската трагедия? Защо тези въпроси не прозвучаха във водещите западни медии?
Нещо повече - западната преса предпочиташе  просто да не съобщава фактите, които противоречат на нейното "украинско предание". И досега не са огласени имената на онези, които разпоредиха и носят отговорност за обстрелването на гъсто населени градове - Донецк, Луганск, Мариупол, Краматорск и Славянск. Неизвестни са също имената на тези, които разрешиха използването на въоръжения, забранени от Женевската конвенция - касетъчни боеприпаси и бял фосфор. Западната преса не се интересува и от въпроси за характера на прословутата АТО, при която правителствените сили използват тежка артилерия и танкове срещу гражданското население в Донецка и Луганска област, което по численост е по-голямо от населението на Латвия, Литва и Естония, взети заедно (6,8 млн. души).
Вместо отговори, на зрителя се предлагат сензационни кадри, които се показват отделно от контекста. Снимките на руски танкове, пресичащи украинската граница, не само бяха публикувани в западните медии, но бяха обсъждани в Конгреса на САЩ - накрая снимките се оказаха истински, само че са били направени... на руско-грузинската граница по време на войната през август 2008 г. А след "гибелта" на малайзийския "Боинг" западно списание помести на една и съща страница със снимките на загиналите портрета на Путин. При това западните медии се отнесоха с пълно безразличие към дешифрирането на черните кутии от рейса MH 17, които се появиха 5 дни след трагедията. Това интерпретиране на събитията дава само един отговор на всички въпроси:

винаги и за всичко е виновен Путин

Путин наистина стана любимец на западната преса: само през 2014 г. за него в САЩ излязоха 5771 статии, 8929 - в Германия, и 5209 - във Великобритания. В "библейското предание" на западните медии на новоизбрания президент на Украйна Петро Порошенко се придава ролята на положителен герой, а на Путин - на отрицателния. Руският президент внезапно се оказа въплъщение на всички пороци, обединяващ у себе си чертите на Хитлер, Сталин и на новоизпечената "звезда" на ИД - джихадиста Джон. (Благодарности на CNN - тайната е разкрита: това наистина се оказва Путин).
В интерес на истината, трябва да отбележим, че безпрецедентната кампания за демонизиране на руския лидер не е изолиран случай. Тя се провежда в духа на предишните кампании за демонизиране на Саддам Хюсеин ("палача на Багдад"), на Муамар Кадафи ("безумеца, "бясното куче") и на Слободан Милошевич ("палача на Балканите"), които - това е важно да се подчертае - винаги предшестваха военните операции на САЩ срещу Ирак, Либия и Югославия.
Както и креационистите, апологетите на "украинското предание" в западните медии не придават значение на логиката, времето и пространството. Първите вместиха в няколко хилядолетия цялата история на Земята, вкл. мезозойската ера, започнала преди 252 млн. години и завършила преди 66 млн. години. Вторите направиха същия трик с по-кратък времеви отрязък: сп. "Time" през 2007 г. обяви Путин за човек на годината, а след 7 години го нарече "новия Хитлер".
Сегашната информационна война е забележителна с това колко неутолимо става пропагандното творчество на западната преса, жадуваща да подкрепи мита за Путин като световен злодей. Кресливите заглавия "Путин уби моя син" на първите страници скоро може да се окажат недостатъчно ефектни за целта - в днешната креационистка медийна среда напълно можем да си представим заглавия от типа: "Путин уби Сина Божий". Наистина Путин би могъл да се пренесе в миналото, да се промъкне в Палестина по времето на Христос, да долети на птеродактил до Голготата, да прониже с копие безжизненото тяло на Спасителя, на връщане да спре в Мюнхен през 1938 г. и да пообядва с Хитлер. Казвате, че това е неправдоподобно? Разбира се - също толкова, колкото и креационистките приказки от серията "динозавърът е приятел на човека" или от уличната изложба "руските танкове" с украински VIN-номера в центъра на Киев.

Западните медии доставят на зрителя полуистини

или неприкрити лъжи, изобразявайки новите киевски власти като "демократично правителство", а въстаниците - като терористи. Това е една от причините, че западният информационен мейнстрийм в крайна сметка губи стремително доверието на зрителите, поне на част от аудиторията. В същото време блоговете и социалните мрежи по темата за Украйна изригват от алтернативни съобщения, репортажи, свидетелства на очевидци и участници в събитията и - което е най-важно - от аналитични материали, описващи и обясняващи контекста на събитията.
Съвършено очевидно е, че в обществото днес има търсене на алтернативно отразяване на новините и на "голите факти" в противовес на каноническата интерпретация на масовото внушение. Някои медии - например Russia Today (RT) - целенасочено работят в тази бързо разширяваща се ниша на аудиторията на Запад. Не е за чудене, че в момента RT в САЩ е на второ място по популярност сред чуждестранните информационни телеканали, като отстъпва само на BBC World News. А в крупните мегаполиси от типа на Ню Йорк, Лос Анджелис, Чикаго и Вашингтон RT заема първо място. Световната аудитория на RT наброява вече 700 млн. души.
Кое обяснява внезапния успех на твърде младия конкурент на западните медии? Това, че пропагандното творчество на последните често пада до ниво, приемливо само за незрели младоци и падащи си по измислицата възрастни евангелисти. Разбираемо е, че аудитории на такова ниво не са харесвани, така че перспективата за традиционните стълбове на западната журналистика изглежда днес не по най-добрия начин - техните рейтинги стремително падат, особено сред аудиторията на хората под 35 години. И ако в един прекрасен ден някои от тези издания умрат като динозаври, за това съвсем не трябва да виним сблъскването на Земята с астероид.
Причината за залеза им е очевидна - тя се крие в тяхната явна, многогодишна причастност към разпространението на Голямата лъжа, в отказа им да следват принципите на личната и професионалната етика. Пропагандният стил на Fox News, живеещ на принципа "Фактите може да бъдат опровергани, мнението - никога", може и да устройва някого, но със сигурност не всички. Защо? Защото, както казва Бертолд Брехт: "У човека има един недостатък - способността да мисли".

------------------

*Текстът на проф. Груев, който е постоянен автор на ДУМА, е публикуван в свободния сайт CounterPunch. Оттам е препечатан досега в емисиите на немски и френски език на РИА "Новости" - Спътник, както и в Испания, и Бразилия
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ