Статистиката за годишното поскъпване на храните показва, че най-голямо е увеличението при доматите и червените чушки - съответно 55% и 54%. При другите хранителни продукти е по-малко, като при олиото (36%) и брашното (31%) е най-съществено, а при млечните продукти е около 20-25%.
"Ще трябва да свикваме с високите цени на зеленчуците", каза председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов пред Нова тв. Той обясни, че поскъпването е обвързано с това на газа, тока и горивата като цяло. То обаче не е скокообразно, а е по-скоро устойчив процес.
"В рамките на година средният процент на увеличение на основната потребителска кошница е 17,1 пункта. Наблюдаваме един постоянно устойчив процес на повишаване на цените, който в никакъв случай не е шоков и рязък", коментира той. Иванов обясни, че за шоково поскъпване може да се говори, ако в рамките на седмица цените се вдигнат със 7, 8, 10 процента.
"Единственият фактор, който задържа рязкото повишаване на цените е ниското платежоспособно търсене и съответно много мощната конкурента среда. Но това има и други негативни последици - ще се появят стоки с по-ниско качество", коментира Иванов. Той каза още, че докато пазарът на енергия е толкова неравновесен и непредвидим, тенденцията ще остане и при храните. По думите му през лятото по-скоро ще има задържане на цените, а не понижение, като това е свързано с курсовете при на фуражите и торовете.
"Няма как да видим равнища като през 2020 г. По-скоро ще виждаме такива като през 2021 г.", прогнозира той.